NYTT VÅREN/SOMMAREN 2020

På hembesök hos Albert, bilden är tagen av min vän Jessica (Teljänneito)

I Juli öppnade vi  INSTAGRAM konto! Följ oss nu också där 😀
elainlaakarisoluvet

och om ni inte ännu gör det så börja genast följa oss på FACEBOOK 😀
ELLSoluVet

På dessa some platformer kan det förekomma tips och tävlingar 😉
Jag lägger dit också viktig information som tex grupp vaccinations dagar (Fretter och Kaniner)
samt info om mitt sommarlov (som jag kommer att hålla 17.7-16.8,
under den tiden kan ni dock nå mig om ni lämnar ett meddelande på telefonsvararen eller skriver ett SMS)

FÖRNYAT LABORATORIE

Under våren fick vi i bruk en ny laboratorie maskin som gör att vi får inom en kort stund en hel del blodprovs svar. Vi får snabbt info om tex njurarna och levern samt en hel del andra parametrar som berättar tex om vi skall börja misstänka endokrinologiska sjukdomar eller infektion (CRP). De prov vi inte kan analysera skickar vi även framöver vidare till ett utomstående laboratorie.
Som tidigare har vi i bruk ett mikroskop och ett värmeskåp (odlingsskåp). Båda används vid undersokning av urin och mikroskopet används dessutom vid undersökning av öroninfektion samt hud problem.
Idexx lab

Ultraljuds undersökningar hemma hos patienten

Ultraljud

Min nya Ultraljuds maskin har anlänt!!! Super! Äntligen går det att göra ännu nogrannare diagnostik också hos kunderna.

Denna maskin kopplas trådlöst till en smarttelefon eller en platta varifrån bilden sedan syns.

NÄR KAN DENNA ANVÄNDAS?

Dräktighets undersökning:
Då man misstänker att en tik är dräktig och vill försäkra sig om saken. Bästa stunden är vid 28 dygnet, för då borde hjärtat börja slå på de små om allting är i ordning. Vid dygnen 17-25 kan man se folliklar och där vid 22:a dygnet börjar man se c-formade embryon. Vid dygn 45 börjar förklakningen att ske och efter det kan man se ryggraden och skallen, vid detta skede kan man ta en röntgenbild om man vill få en ett säkrare utlåtande om hur många valpar det är frågan om. För hundar räknas dygnen från LH piken och den är ungefär då den mörka blödningen blir ljusare. Ovulationen sker normalt ca 2 dygn efter LH piken. Hundar är i princip dräktiga 65 dyng +/- 1 dygn (från LH piken) och 57-70 dagar från inseminering.

Livmodersinfektion:
Tikar som ej är steriliserade löper stor risk för livmodersinfektion. Det vanligaste är att det är ca 2 månader sedan löptiden och tiken har börjat dricka mera och är slöare än normalt (+/-feber), i dessa situationer misstänker vi genast livmodersinfektion. Men livmodersinfektionen kan också vara utan större symptom eller under en annan tidsperiod (kanske ägaren inte heller märkt att tiken haft löptid?), så man bör alltid tänka på möjligheten för tilmodersinfektion. Om man ser förändringar med hjälp av ultaljudet så är det frågan om infektion, men om man inte ser så kan man inte alltid utesluta till 100% möjligheten av infektion, men troligtvis är livmodersinfekiotnen inte i denna stund livshotande. Om hunden har symptom som tyder på urinvägsinfektion så kan det också vara en möjlighet att det ät livmoderslinfektion och om man misstänker det är ultraljudet ett bra hjälpmedel i diagnostiken.

Urin:
Med hjälp av ultraljudet kan man göra en kystosents (det vill säga då man med hjälp av ultraljudet tar genom bukhålan med hjälp av nål och spruta ett urinprov direkt ut urinblåsan). Detta kan vara ett alternativ t.ex. om odlingen har blandad växtlighet av bakterier eller om djuret inte har urinerat p.g.a urinstenar/-kristaller. I undersökningen är det viktigt att patienten inte har urinerat på ett tag så att det finns urin i blåsan.
Med hjälp at ultraljudet kan man också diagnostisera en del urinstenar.

Testiklarna:
Testiklarna kan också undersökas med hjälp av ultraljudet. Det görs ofta t.ex. i fall testiklarna är osymmetriska elle rom man hittar spår av spermier i urinet. Med ultraljudet kan man de om det är kystor (vesiklar) eller tumörer i testikeln och därefter avgöra fortsatt vård.

Som ni märker så är ultraljudet till stor hjälp för diagnistken. Det används också till otaliga andra saker, men i dessa fall rekomenderas vård på klinik för närmare undersökningar.

 

Video om tandvård

Vi har gjort samarbete med Tassuvahti och lagat några “Veterinärens Vink Videon”. Det kommer att publiseras en varje månad under våren.

Eftersom SoluVet har detta år Februari som tandstensmånad så bestämde vi oss för att börja med videon som handlar om tänder.

Kom ihåg att om ni har fårgor eller någonting förblev oklart kontakta en veterinär.

Tassuvahti erbjuder tjänster där de sköter husdjur hemma hos familjerna.
www.tassuvahti.fi

Ni kan kolla tand videon från nedanstående länk
www.facebook.com/ELLSoluVet

Tidsbeställning och mera information:
SoluVet tel. 045 1525250
Tassuvahti tel.  044 2441747

Februari är Tandstens månaden!

Februari är tandstensmånaden!!

Boka tid till SoluVet för tandstensborttagning antingen till februari eller under februari månad så får ni en tub Dentisept (20g) i samband med tandstensborttagningen!

Tandsten syns på tänderna som allting från beige till mörkbrun färgning av tänderna. Då tandköttet börjar bli rött (speciellt mörk rött) så förekommer det tandköttsinflammation. Till följd av denna inflammaiton kan det förekomma paradontit (d.v.s. frätande av tandroten) och detta kan leda till att tanden faller ut.
Det är också viktigt att sköta om tänderna, för dåligt skötta tänder kan sprida infektion också till andra ställen i kroppen.

I samband med tandstensborttagningen görs också en noggrann undersökninge av munnen där man bl.a. undersöker och putsar tandköttsfickorna. På grund av detta måste djuret lugnas/sövas inför ingreppet. Om vi börjar misstänka att det är större problem i munnen (som t.ex. grov tillbakadragning av tandköttet) skriver vi vid behov en remiss till en klinik med röntgen och borr (så att de vid behov kan ta bort tanden i fråga).

Det är värt att ta hand om tänderna. Rekommendationen är att de borstas morgon och kväll, med en tandborste som är avsedd för djur, man kan också använda sig av tandkräm som är avsedd för djur. Utöver detta kan rekommenderas användning av produkter så som Dentisept, som förebygger uppkomsten av plaque och tandsten.

Kontakta oss för tandstensborttagning!

Vi hörs!
H. VML Sophie

Tel. 045 1525250

Hund tänder