UUTTA KEVÄT/KESÄ 2020

Kotikäynti Albertin luonna, kuva on ystäväni Jessican ottama (Teljänneito)

Heinäkuussa on avattu INSTAGRAM tili! Käytää seuraamassa/tykkäämässä 😀
elainlaakarisoluvet

Ja jos ette vielä seuraa niin käykää ehdosstomasti heti seuraamassa meidät FACEBOOKissa 😀
ELLSoluVet

Niissä voi välillä ilmestyä vinkkejä tai jopa palkintokisoja 😉
Sekä tärkeä info esim joukko rokotuksista (Fretit ja Kanit) tai kesälomastani
(jonka tulen pitäämään 17.7-16.8,
jonka aikana minut tarvittaeessa tavoittaa jättämällä viesti vastaajalle tai tekstiviestillä)

LABORATORIO KALUSTO UUSITTU

Keväällä saatiin uusi laboratorio kalusto ja voimme tätä myötä entistä enemmän ja nopeammin tutkia tietyt verinäytteet. Pystymme hetkessä kastomaan mm. maksa- ja munuaisarvot sekä usemapi muu elin parametri joka kertoo esim jos pitäisi alkaa epäillä endokrinologista sairausta tai tulehdusta (CRP). Näytteet jotka emme itse pysty analysoimaan voidaan silti lähettää eteenpäin jotan tuloksia saadaan toki.
Aikaisemmin jo meillä on ollut käytössä mm. mikroskooppi ja viljelykaappi, näitä tarvitaa virtsatutkimuksissa ja mikroskooppi käytetään myös iho ja korva tutkimuksissa.
Idexx lab

Ultraääni tutkimuksia asiakkaan kotona

Ultraääni

Nyt uusi ultraääni laitteeni on saapunut!! Mahvataa! Vihdoinkin pääsee tekemään vielä entistä enemmän diagnooseja 🙂

Tämä laite kytketään langattomasti suoraan puhelimeen tai tablettiin ja sieltä nähdään sit kuva 🙂

MILLOIN SITÄ KÄYTETÄÄN??

Tiineysultra:
Kun epäillään että narttu on tiineä mutta haluamme varmistaa asian. Paras hetki tähän on 28 vrk:n jälkeen/kieppeillä. Koska 28 vrk:n kohdalla sydän pitäisi alkaa lyömään jos kaikki on kunnossa.  Vuorokaudet 17-25 on mahdollista nähdä alkiorakkuloita, n 22 vuorokaudesta c-muotoisia alkikoita. 45 vuorokauden kohdalla sikiö alkaa kalkkeutumaan eli muodostamaan luuta jonka jälkeen voi nähdä selkäranka ja kallo, tässä vaiheessa voi myös harkita röntgen koska se antaa paremman arvion montako pentua siinä on.
Eläimille vuorokaudet lasketaan LH piikistä ja tämä on kun vuoto ei enää ole tummanpunaista vaan se vaalenee. Ovulaatio tapahtuu yleensä n. 2 vrk LH piikin jälkeen. Koirat ovat tiineenä 65 vrk +/-1rvk (LH piikistä) ja 57-70 vuorokautta siemennyksestä.

Kohtutulehdus:
Ei steriloidulla nartulla on aina riksi kohtutulehdukseen. Tavallisimmat hetket tälle on n 2kk juoksusta ja nyt narttu juo normaalia enemmän sekä on vaisu (+/- kuumetta), tällöin epäillään aina kohtutulehdusta. Mutta kohtutulehdus voi myös olla hyvin oireeton tai eri ajankohdassa, joten sen mahdollisuuden kannattaa aina harkita. Jos ultraääni tutkimuksessa nähdään muutoksia kohdussa niin tulehdus voidaan varmistaa, jos muutoksia ei näy emme voida 100% poissulkeakaan se vaihtoehto, mutta on todennäköisempi että ei heti ole hengenvaaraa mahdollisen kohtutulehduksen takia. Vaikka oireet viittaisivat virtsatietulehdukseen niin tämäkin voi olla vaihtoehto, joten aina jos epäillään niin ultraäänitutkimus voi olla hyvä lisäarvo diagnostiikkaan.

Virtsa:
Ultraäänen avulla voidaan tarvittaeessa ottaa kystosenteesi (eli ultraääniohjauksella vaitsapeitteen läpi neulalla ja ruiskulla virtsanäyte suoraan rakosta). Tämä voi olla hyvä vaihtoehto jos esim viljelyssä on aina sekakasvua, tai eläin ei ole virtsannut ja halutaan tutkia vitrsakiteiden/kivien varalta. Toivottavaa tietenkin että eläin on pidättänyt virtsaamisen hetken että rakossa on virtsaa.
Ultraäänen avulla voidaan nähdä jos virtsarakossa on tietyn laisia virtsakiviä.

Kivekset:
Kivekset voidaan myös tutkia ultraäänen avulla. Sitä tehdään jos kivekset ovat esim. epäsymmetrisiä tai jos virtsanäytteessä havaitaan paljon siitiöitä. Voidaan nähdä jos kiveksissä on kystoja (eli rakkuloita) tai kasvain muutoksia jolloin voidaan sit päättää jatkohoidosta.

Joten kuten huomaatte ultraääni on hyvä lisä apuväline diagnostiikkaan. Sitä käytetään myös lukuisaan muuhun asiaan mutta ne asiat ovat yleensä sen verran hankalampia sisätauti tapauksia että suosittelemme niissä tapauksissa klinikkakäynti lisätutkimuksia varten.

Hammas video

Olemme tehneet yhteistyötä Tassuvahdin kanssa ja tehneet muutaman ”Eläinlääkärin Vinkki Video”. Näitä julkaistaan kerran kuukaudessa kevään aikana.

Koska SoluVet viettää tänä vuonna Helmukuu Hammaskuuna niin päätimme aloitta Hammas videolla.

Muistakaa että aina jos jotain jää epäselväksi tai jos teillä on kysyttävää ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Tassuvahti on tarjoaa lemmikinhoitopalveluja pääkaupunkiseudulla
www.tassuvahti.fi

Hammasvideon voitte katsoa alla olevasta linkistä
www.facebook.com/ELLSoluVet

 

Ajanvaraus tai kysymykset/lisäätietoa
SoluVet puh. 045 1525250
Tassuvahti puh. 044 2441747

 

Helmikuu on Hammaskuu!

Helmikuu on Hammaskuu!!

Varatkaa SoluVetille hammaskivenpoisto joko helmikuulle tai helmikuun aikana ja saatte ilmaisen Dentiseptin (20g) hammaskivenpoiston yhteydessä!

Hammaskiveä näkyy hampaissa tumman beigestä tummaan ruskeaan ”värjäytymänä”. Kun ikenet alkavat punoittaa (muuttuvat tummanpunaiseksi) niissä esiintyy tulehdus. Ientulehduksen myötä eläimelle voi tulla paradontiitti (eli hammasjuuren syöpymä) jolloin hammas voi lopuksi irrota.
Hampaita on tärkeä huoltaa myös koska huonosti hoidetut hampaat voivat levittää tulehduksen myös muualle elimistöön.

Hammaskivenpoiston yhteydessä tehdään samalla huolellinen suun tutkimus jolloin mm. käydään läpi ientaskut ja puhdistetaan ne. Tämän takia eläin pitää rauhoittaa/nukuttaa toimenpidettä varten. Jos epäillään että suussa on vakavampia huolenaiheita (kuten esim. voimakas ikenen vetäytyminen) ohjaistetaan jatkohoitoon klinikalle jossa on röntgenmahdollisuuksia sekä hammaspora (jos hammas pitää poistaa).

Hampaista kannattaa aina huolehtia. Suositus on hampaiden harjaus aamuin illoin, eläimille tarkoitetulla hammasharjalla ja voi myös käyttää eläimille tarkoitettu hammastahna. Tämän lisäksi voi käyttää plakkia ja hammaskiveä vähentäviä tuotteita kuten Dentisept.

Ottakaa yhteyttä ja varatkaa aika hammaskivenpoistoon!
Kuullaan 🙂

T.  ELL Sophie

Puh. 045 1525250

Koira hampaat