Ultraääni tutkimuksia asiakkaan kotona

Ultraääni

Nyt uusi ultraääni laitteeni on saapunut!! Mahvataa! Vihdoinkin pääsee tekemään vielä entistä enemmän diagnooseja 🙂

Tämä laite kytketään langattomasti suoraan puhelimeen tai tablettiin ja sieltä nähdään sit kuva 🙂

MILLOIN SITÄ KÄYTETÄÄN??

Tiineysultra:
Kun epäillään että narttu on tiineä mutta haluamme varmistaa asian. Paras hetki tähän on 28 vrk:n jälkeen/kieppeillä. Koska 28 vrk:n kohdalla sydän pitäisi alkaa lyömään jos kaikki on kunnossa.  Vuorokaudet 17-25 on mahdollista nähdä alkiorakkuloita, n 22 vuorokaudesta c-muotoisia alkikoita. 45 vuorokauden kohdalla sikiö alkaa kalkkeutumaan eli muodostamaan luuta jonka jälkeen voi nähdä selkäranka ja kallo, tässä vaiheessa voi myös harkita röntgen koska se antaa paremman arvion montako pentua siinä on.
Eläimille vuorokaudet lasketaan LH piikistä ja tämä on kun vuoto ei enää ole tummanpunaista vaan se vaalenee. Ovulaatio tapahtuu yleensä n. 2 vrk LH piikin jälkeen. Koirat ovat tiineenä 65 vrk +/-1rvk (LH piikistä) ja 57-70 vuorokautta siemennyksestä.

Kohtutulehdus:
Ei steriloidulla nartulla on aina riksi kohtutulehdukseen. Tavallisimmat hetket tälle on n 2kk juoksusta ja nyt narttu juo normaalia enemmän sekä on vaisu (+/- kuumetta), tällöin epäillään aina kohtutulehdusta. Mutta kohtutulehdus voi myös olla hyvin oireeton tai eri ajankohdassa, joten sen mahdollisuuden kannattaa aina harkita. Jos ultraääni tutkimuksessa nähdään muutoksia kohdussa niin tulehdus voidaan varmistaa, jos muutoksia ei näy emme voida 100% poissulkeakaan se vaihtoehto, mutta on todennäköisempi että ei heti ole hengenvaaraa mahdollisen kohtutulehduksen takia. Vaikka oireet viittaisivat virtsatietulehdukseen niin tämäkin voi olla vaihtoehto, joten aina jos epäillään niin ultraäänitutkimus voi olla hyvä lisäarvo diagnostiikkaan.

Virtsa:
Ultraäänen avulla voidaan tarvittaeessa ottaa kystosenteesi (eli ultraääniohjauksella vaitsapeitteen läpi neulalla ja ruiskulla virtsanäyte suoraan rakosta). Tämä voi olla hyvä vaihtoehto jos esim viljelyssä on aina sekakasvua, tai eläin ei ole virtsannut ja halutaan tutkia vitrsakiteiden/kivien varalta. Toivottavaa tietenkin että eläin on pidättänyt virtsaamisen hetken että rakossa on virtsaa.
Ultraäänen avulla voidaan nähdä jos virtsarakossa on tietyn laisia virtsakiviä.

Kivekset:
Kivekset voidaan myös tutkia ultraäänen avulla. Sitä tehdään jos kivekset ovat esim. epäsymmetrisiä tai jos virtsanäytteessä havaitaan paljon siitiöitä. Voidaan nähdä jos kiveksissä on kystoja (eli rakkuloita) tai kasvain muutoksia jolloin voidaan sit päättää jatkohoidosta.

Joten kuten huomaatte ultraääni on hyvä lisä apuväline diagnostiikkaan. Sitä käytetään myös lukuisaan muuhun asiaan mutta ne asiat ovat yleensä sen verran hankalampia sisätauti tapauksia että suosittelemme niissä tapauksissa klinikkakäynti lisätutkimuksia varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *